Як шкідливі звички впливають на наші гени

Кожен з нас неодноразово чув, що куріння, неправильне харчування і надмірне споживання алкоголю шкодять нашому організму. Відповідно, гени як одна зі складових нашого тіла також зазнають пошкоджень при веденні неправильного способу життя.

Нещодавно в університеті Техасу вчені визначили, що люди, які страждають на алкоголізм, завдають пошкодження 163 генам в префронтальної області мозку. Як не дивно, спиртне по-справжньому «висушує мозок», порушуючи передачу нервових імпульсів. Звідси і виникають проблеми з пам'яттю, увагою та емоціями. Щоб уникнути негативного впливу алкоголю на гени, медики рекомендують не вживати більше 20-30 г чистого спирту щодня (приблизно 250 мл червоного вина або пляшка пива). Для жінок ця доза вдвічі менша. 

Не менш втішні і останні дослідження впливу тютюнового диму на людський організм. Наприклад, давно відомо, що деякі речовини, які входять у склад сигаретних виробів, сприяють розвитку ракових захворювань. Ці речовини роблять бездієвим ген р16, що протидіє росту пухлин. Іншим прикладом може служити той факт, що в здорових клітинах онкогени, які запускають процес утворення ракової пухлини, знаходяться в пасивному стані. Дослідження показали, що, наприклад, ацетальдегід алкоголю не дає метильним групам приєднуватися до ДНК. В результаті «мовчазні» онкогени включаються і починають працювати, перетворюючи здорові клітини в ракові.

Куріння небезпечне не тільки для самого курця, але і для його майбутнього потомства. Так, дослідник Маркус Пембрей з інституту дитячого здоров'я при Лондонському університеті встановив таку закономірність: якщо чоловік почав курити до 11 років, то його майбутні сини матимуть підвищений ризик розвитку ожиріння. Причина в тому, що тютюн порушує тонкий баланс регуляції експресії генів.

А щодо їжі, то її вплив не меш суттєвий. Наприклад, людські гени на декілька тижнів  здатні запам'ятовувати «цукровий удар» (надмірне споживання цукру), внаслідок чого змінюється генетичний код клітин, які захищають організм від діабету та інших серйозних захворювань. Навіть одна шоколадка здатна завдати величезної шкоди організму, провести генетичні зміни або навіть мутації, що безпосередньо негативним чином впливає на ДНК. Що вже говорити про жирну їжу, фаст-фуди та напівфабрикати, бо ж постійне неякісне харчування може призвести вже до перманентної зміни вже всього ДНК.

Тому для якісного здоров'я рекомендуються не палити, максимально обмежити вживання алкоголю та правильно харчуватися, адже від цього не тільки залежить ваш фізичний стан а й здоров'я ваших нащадків.

Коментарі