Секрет довголіття ховається в наших генах

З дитинства нас вчать, що здоровий спосіб життя є чи не єдиним секретом довголіття. Правильне харчування, здоровий сон і фізкультура здавна вважалися основними стовпами довгого і здорового життя. Однак, ми часто спостерігаємо ще навіть найздоровіші люди, які дотримуються всіх норм ведення правильного способу життя, покидають нас ще в розквіті сил. Чому так? А тому, що тривалість нашого життя і час збереження наших розумових здібностей залежить не тільки від доброго здоров'я, а й від генів.


Як не прикро, але заняття спортом, корисне харчування і відмова від шкідливих звичок не завжди можуть забезпечити довголіття. Це звісно зменшить ризик виникнення смертельних хворіб але повністю вберегти вас від мутації шкідливих клітин в організмі на жаль не зможе. Однак тут і стає в нагоді генна медицина.

Кілька років назад група вчених Піттсбурзького університету під керівництвом Георгія Зубенко повідомила про результати досліджень, які проливають світло на генетичні чинники «успішного довголіття», а саме здатність дожити до 90 років, зберігши повну ясність розуму.

Досліджувалося 100 довгожителів, які в повній мірі зберегли свої розумові здібності і самостійно себе обслуговують. Для порівняння була взята група з 100 молодих людей у ​​віці 18-25 років з такою ж пропорцією статей, рас, національностей і місць проживання. Метою вчених було з'ясувати, які генетичні особливості відрізняють довгожителів від молоді, серед якої, очевидно, далеко не кожен є майбутнім довгожителем. Крім того, враховувалися відмінності в способі життя (споживання алкоголю, куріння).

Для прискореного генетичного аналізу застосовувався метод дослідження незакодованих ділянок ДНК, що складаються з повторюваних дуже коротких послідовностей нуклеотидів. Якщо між двома порівнюваними групами виявляється відмінність по частоті цих повторів, то можна з великою часткою впевненості припустити, що розташовані поблизу гени мають відношення до досліджуваного питання, в даному випадку – до причин успішного довголіття. Також вченими проводився і більш детальний аналіз, що включає виявлення конкретних алельних варіантів гену.

Дослідження показало чітку залежність «успішного довголіття» від алельного стану гену APOE (один з цих алелів підвищує ймовірність розвитку хвороби Альцгеймера - основна причина зниження розумових здібностей в похилому віці).

Крім того, виявлено ділянку Y-хромосоми довжиною в 2,6 млн пар нуклеотидів, укладений між двома локусами SSTRP (DYS389 і DYS390), в якому знаходиться важливий ген, що сильно впливає на ймовірність «успішного довголіття». Можливо, цим геном є TB4Y, що кодує білок тимозин β4, який бере участь в регуляції диференціювання клітин і клітинного ділення. Звичайно, Y-хромосома є тільки у чоловіків, але це не означає, що жінкам доводиться жити без такого важливого білка. Гомолог гена TB4Y є на X-хромосомі.

Дослідження, крім того, ще раз підтвердило, що куріння і пияцтво не сприяють довгого життя. Серед 100 обстежених старих виявився тільки один палить, а 37 раніше курили, але кинули. 80 довгожителів з 100 вживають алкоголь рідше, ніж раз на місяць (серед молоді таких непитущих виявилося лише 15%). Крім того, середня кількість випитого за один раз спиртного у довгожителів виявилося в 4 рази нижче, ніж у молодих.

Коментарі