Неформальна генетика: коли вчені також жартують

Сучасна наука показує, що вчені також мають почуття гумору. Це проявляється не тільки у буденних жартах та незвичайних експериментах, а й у значних відкриттях. Галузь генетики не є виключенням і кожен, хто знаходить новий ген чи виявляє в ньому мутацію, називає своє відкриття на власний розсуд. Тут і проявляється їх уява та вміння жартувати про що говорять ряд нестандартних та цікавих назв.

Примітка: Одним із найбільш популярних об’єктів дослідження генетики є комаха дрозофіл, гени якої на 70% аналогічні людським. Відповідно, значна частина відкритих генів є так чи інакше пов’язана з цією комахою.

«Бляшаний Лісоруб» або «Tin Man» 

Назва взята з казки «Дивовижний чарівник країни Оз», де головна героїня дівчинка Еллі зустрічає незвичайного помічника – Бляшаного Лісоруба, який страждає від того, що у нього «немає серця». Ген Tinman відповідає за розвиток у комахи дрозофіли серця: внесення мутацій в нього призводить до загибелі трансгенних плодових мушок, так як серце у них не розвивається.

«Кен і Барбі»

Популярні дитячі ляльки у яких з етичних міркувань відсутні геніталії. У мушок з дефектом в гені ken and barbie також не формуються зовнішні геніталії, причому як у самців, так і у самок: вони розвиваються не повністю і залишаються всередині тіла. У людському геномі його аналогів немає, що не може не радувати.

«Надзвуковий їжачок», SHH або «Sonic Hedgehog»

Це ген, що кодує один з трьох білків сімейства hedgehog («їжачків»), названий так на честь героя популярної відеогри Sonic the Hedgehog, що вийшла в 1990-і роки. Цей ген відіграє ключову роль в органогенезі ссавців, вперше знайдений у тій же дрозофілі. Продукт гену впливає на те, як буде сегментоване тіло плодової мушки.

«Дешеве побачення»

Походження цієї назви дуже цікаве – це коли чоловік не може чи не хоче чарувати свою партнерку і намагається піти простим шляхом, якомога швидше напоївши її «до потрібної кондиції». Ідеальна партнерка для такого кавалера – самка дрозофіли з мутацією в гені cheapdate: у неї підвищена сприйнятливість до алкоголю.

«Клеопатра і змія»

Названий в честь шекспірівської Клеопатри, яка покінчила з собою, через укус отруйної змією. Якщо у зародка дрозофіли мутантний білок Cleopatra взаємодіє з білком, які кодуються геном Asp, то результат буде летальним.

«Гамлет» або «Бути»

Ще один ген, який завдячує своїй назві шекспірівській п’єсі, а саме знаменитій фразі «Бути чи не бути?» (в оригіналі - «To be or not to be?»). У дрозофіл ген hamlet впливає на розвиток клітин, залучених у формування м'язової тканини і носять назву IIB, або англійською «ту бі».

Гени комахи та гени людини
Гени комахи дрозофіла на 70% аналогічні людським

«Амонтильядо»

Назва з готичного оповідання Едгара По під назвою «Барильце амонтильядо», де герой заживо замурував свого кривдника в стіні. У мушок ген amontillado відповідає, зокрема, за вироблення ферментів, необхідних для вилуплення личинок: якщо він пригнічений, личинка залишиться, швидше за все, «замурованою» в своєму яйці. Крім того, мутація гену amontillado знижує в личинках здатність до поведінки, необхідного, щоб вилупитися (мотання головою, робота щелепами).

«Аріадна»

Ім’я міфічної принцеси, яка за допомогою клубка ниток допомогла коханому уціліти в лабіринті Мінотавра. Коли в ембріональної фазі у мушок формуються нейрони, то при мутації в гені ariadne вони в процесі розгалуження не можуть «дотягнутися аксонами» до цілей, які слід іннервувати.

«Швейцарський сир» 

Ген, що кодує білок у гліальних клітинах головного мозку. Він регулює їх активність, і якщо у мушок з мутацією в цьому гені гліальні клітини надто «старанно» обертають аксони, то це призводить до загибелі нейронів. В результаті в мозку мутованої мушки з'являються порожнечі – дірки, як у швейцарському сирі.

«Супермен», «Кларк Кент» і «Криптоніт»

Назви в честь відомого супер героя коміксів DC. Своїм ім’ям ген SUPERMAN зобов’язаний епімутаціям і був виявленій в рослині Arabidopsis thaliana, де він регулює співвідношення тичинок і плодолистків в квітці. Ця рослина має кілька різних форм гену SUPERMAN, розташованих в однакових ділянках гомологічних хромосом. При епімутаціі в одній із форм у рослини з'являється майже вдвічі більше тичинок в порівнянні з немутантною.

У випадку, коли епімутація відбувається в іншій формі генів, то тичинок також виявиться більше, ніж зазвичай, але значно менше, ніж в першому випадку, з чим і пов’язана назва clark kent.

Якщо ж ДНК-послідовність гену SUPERMAN піддасться впливу одного з ферментів метилтрансферази (відповідає за приєднання метильних груп до нуклеотидних залишків), то зміниться ступінь скрученності спіралі і ефекти гена будуть придушені. Цей фермент логічно назвали кріптонітом.

Коментарі