Замість скальпелю – ДНК: як генетика допоможе лікувати людей

Біомедицина – мабуть один із найперспективніших напрямів в науці, оскільки з її допомогою люди зможуть боротися з важкими і невиліковними на сьогодні захворюваннями.


Як відомо, майже будь-яка хвороба містить в собі суттєвий генетичний компонент. При простій недузі мутація відбувається лише в одному з генів (таких захворювань понад 6 000) і розроблена нещодавно технологія геномної корекції дуже скоро дозволить нейтралізовувати такі хвороби як у ембріона, так і у дорослої людини.

Однак, часто хвороби з’являються через порушення відразу в багатьох генах, що певним чином можуть бути між собою пов'язані. Визначення та моделювання таких зав’язків – це ще один напрямок геномної медицини, який також сьогодні активно розвивається.

За допомогою геномної медицини можливо навіть протидіяти онкологічним захворюванням.
Наприклад, генетичним захворюванням є рак, який частково обумовлений накопиченням мутацій і інших змін в певних, так званих «драйверних» генах. При цьому ракова пухлина – це набір клітин, що швидко еволюціонують та постійно мутують. Сучасна персоналізована ракова терапія включає тестування на набір мутацій і, в деяких випадках, на можливість перенесення генетичної інформації. Відповідно до молекулярного складу, підбираються комбінації ліків, які повинні працювати краще, ніж стандартизована терапія.

Коментарі